Najmlajše na domačem turnirju do dveh zanesljivih zmag

26.03.2017 ob 10:00, Športna dvorana OŠ1 Murska Sobota, sodnika: Miha Tručl in Andrej Dover

ŽKK POMURJE: JELŠA ŠMARJE   50 : 21

(26:10, 4:2, 6:7, 14:2)

ŽKK POMURJE: ILIRIJA   71 : 12

(21:7, 22:0, 14:2, 14:3) 

Komentar trenerja Miha Domjan:

V nedeljo 26.3.2017 smo v Murski Soboti odigrali zaključni turnir v kategoriji mlajših deklic U11 proti  ekipam KK Šmarje Jelša in ŽKD Ilirija Ljubljana. Obe tekmi smo po zelo dobri igri zaključili z zmagama.

Na željo nasprotnih ekip nismo igrali agresivne obrambe po celem igrišču, ampak le v svoji obrambni polovici in jim tako omogočali več igre. Zavedati se moramo, da smo igrali z nasprotniki, ki so nastopili z mlajšimi, manj izkušenimi ter tehnično še nedodelanimi igralkami. Morebitna naša agresivna obramba bi njim povzročala nemalo težav v prehodih v napad oziroma sami igri. Menim, da je tako prav še posebej, če se spomnimo lanske sezone, ko smo nastopali z leto ali več mlajšimi igralkami mi in imeli tudi sami podobne težave.

Na obeh tekmah so tokrat dobile več priložnosti za igro naše mlajše manj izkušene igralke, ki so tekom prvenstva  prebile na igrišču manj igralnega časa. Cilj najmlajših kategorij je, da se dekleta učijo košarkarske igre in nastopajo na tekmovanjih vsi oziroma celotna ekipa. Zato je prav na takšnih tekmah potrebno dati priložnost tudi mlajšim igralkam, ki so še tehnično skromnejšega znanja, kar pa ne pomeni, da so starejše bolj izkušene s tem »kaznovane« ali oškodovane.

V obeh tekmah so naše deklice pokazale viden napredek, saj so domala vse odvzemale žogo nasprotnicam, si jo podajale, ter ne nazadnje skoraj vse dosegle toliko željen vsaj en koš.   

Še nekaj besed za zaključek tekmovalne sezone.

Razumljivo je, da so rezultati posameznih tekem skozi sezono nihali pač glede na nasprotnice. Vseeno  menim, da sami rezultati niso toliko važni kot dejstvo, da je večina deklet  naredili velik korak naprej, kar se je odrazilo v naši igri ob zaključku sezone.  Pridnost, potrpežljivost, želja po dokazovanju, marljivost, medsebojno spoštovanje in dobro vzdušje v ekipi se je večkratno obrestovalo. Če primerjamo konec lanske sezone, kjer smo lahko uspehe prešteli na prste ene roke, lahko letos preštejemo na prste ene roke neuspehe.

Napredek je opazen tako v sami  tehniki (vodenje žoge, prehodi v vodenje, metanje na koš, polaganje iz dvokoraka, podajanje, odkrivanje…) kot tudi košarkarski taktiki. Na nekaj igralk je pozitivno vplivalo tudi občasno treniranje s starejšimi igralkami (U13), predvsem pri premagovanju osebnih ovir povezanih s  samozavestjo oziroma tremo (strahom) na igrišču.

Deklice so letos začele uživati v igri na tekmah in treningih, kjer je vladalo dobro vzdušje. Občasno so bile prisotne tudi šale, včasih še vedno jok, kar pa je pri njihovi mladosti povsem normalno in razumljivo.

Bravo naša ”mala banda”, ki si to sezono pokazala sposobnost igrati že ta pravo košarko in biti dostojen nasprotnik vrstnicam po Sloveniji.

Posebna zahvala velja še staršem za spodbujanje na tekmah in treningih, posebna pa tistim, ki ste nam z prevozi omogočili odigravanje tekem v gosteh.